Reorganization of environments ensures amplitude and lighting to the house - Casa e Jardim

Reorganization of environments ensures amplitude and lighting to the house – Casa e Jardim

CUP |  The wall where the buffet and TV are installed was covered with dark-toned ceramics, from Castelatto, to create a point of contrast with the white walls of the house.  Note that the environment is illuminated by a large skylight (Photo: Manuel Sá / Disclosure)

CUP | The wall where the buffet and TV are installed was covered with dark-toned ceramics from Castelatto, to create a point of contrast with the white walls of the house. Note that the environment is illuminated by a large skylight (Photo: Manuel Sá / Disclosure)

Think of a large, bright, comfortable home with durable, easy-to-maintain decor. This was the desire of the residents for the property in a closed condominium in Feira de Santana, Bahia, materialized by the architect Diego Serra (@diegoserra.arq) in the renovation project, also responsible for increasing the area and relocating internal environments.

The intervention in the original house – on a corner lot, with ground and upper floors – increased the area from 120 m² to 180 m². For this, reinforcement beams and pillars were installed, which supported the new areas foreseen in the project: dining room, entrance hall, pantry, internal patio, ground floor suite and closet.

ROOM |  the L-shaped sofa by Líder Interiores serves both the home and the living, where it becomes the main piece.  The locksmith bookcase, by Melc Móveis Especiais, was installed on the burnt cement wall and frames the TV (Photo: Manuel Sá / Disclosure)

ROOM | The L-shaped sofa by Líder Interiores serves both the home and the living, where it becomes the main piece. The locksmith bookcase, by Melc Móveis Especiais, was installed on the burnt cement wall and frames the TV (Photo: Manuel Sá / Disclosure)

As it is located in a hot city – and the land still has part of its facade facing the west – the great challenge was to relocate the environments, moving the entire social area of ​​the residence to this more favorable orientation of the property. This factor reset all internal flows.

In addition, since the expansion eliminated the original setbacks of the building – thus making it impossible to open windows in some environments –, the use of skylights was a recurring resource. “The solution brought charm to the project, in addition to responding to the original premises of the residents”, says the architect.

INTEGRATION |  In Diego Serra's project, there was an increase in the size and relocation of internal environments, which forced the installation of support structures.  One of them is the ceramic cobogós wall of Cerâmica Burguina, on the right (Photo: Manuel Sá / Disclosure)

INTEGRATION | In Diego Serra’s project, there was an increase in the size and relocation of internal environments, which forced the installation of support structures. One of them is the ceramic cobogós wall of Cerâmica Burguina, on the right (Photo: Manuel Sá / Disclosure)

In terms of decoration, the family, made up of the couple between 45 and 55 years old and their three children, wanted durable and timeless furniture. For this reason, there is an abundant presence of wood, neutral fabrics and a palette in shades of gray and white. Brush strokes of blue, pink and light green finish some furniture and objects to break the neutrality.

The living, dining and pantry areas are completely integrated, enabling interaction between residents and their guests, but the rugs, different ceiling heights and some coatings help to sectorize each of these environments.

In this sense, it is worth mentioning the ceramic cobogós wall created both to finish off one of the new structural reinforcement pillars, and to separate the living space from the circulation hall that accesses the toilet and the stairs.

KITCHEN |  The highlight of the space is the German corner with a Saarinen table where the family usually has breakfast.  (Photo: Manuel Sá / Publicity)

KITCHEN | The highlight of the space is the German corner with a “Saarinen” table, where the family usually has breakfast (Photo: Manuel Sá / Disclosure)

In the living area, the L-shaped sofa had its traditional inverted configuration and works both for the home theater and the living room – here, at its greatest extent, it becomes the centerpiece of the space. The locksmith bookcase with glass shelves frame the TV and are installed on brickwork with a burnt cement finish.

In the pantry area, the wall where the buffet and TV are installed, was covered with ceramic in a dark tone, thus creating a point of contrast with the white walls of the residence. The environment is illuminated by a large skylight and is integrated into an internal courtyard with the right to a vertical garden.

KITCHEN |  The white bench in Supe Nano, as well as the white marbled coating by Portobello, contrast with the gray woodwork (Photo: Manuel Sá / Disclosure)

KITCHEN | The white Supe Nano countertop, as well as the white marbled coating by Portobello, contrast with the gray woodwork (Photo: Manuel Sá / Disclosure)

A large and bright kitchen was one of the prerequisites presented by the residents. The space communicates with the pantry and service area of ​​the residence and, for this reason, is doubly lit. The white countertop, as well as the marbled coating on the walls, contrast with the gray of the woodworking. “The highlight of the space is the German corner with table Saarinenwhere the family usually has breakfast”, says Diego.

One of the project’s demands was the creation of a suite on the ground floor that, due to its practicality, ended up becoming the double bedroom. Although it doesn’t have a large size, the space has a large closet – accessed by mirrored glass sliding doors – and a comfortable bathroom, which has become the “baby” from the resident after completion of the renovation.

The location of the new bathroom, situated between the external walls of the site, made it impossible to open windows. For this reason, ventilation and ambient lighting are provided through a skylight. “This solution also allowed the inclusion of a small internal garden, which is integrated into the bathroom area, creating a pleasant and sophisticated atmosphere”, says Diego.

GROUND FLOOR SUITE |  The custom-made straw headboard AND superimposed on the gray slatted panel makes the environment cozy.  Tarkett vinyl flooring (Photo: Manuel Sá / Publicity)

GROUND FLOOR SUITE | The custom-made straw headboard and superimposed on the gray slatted panel makes the environment cozy. Tarkett vinyl flooring (Photo: Manuel Sá / Publicity)

BATHROOM |  The location of the new room made it impossible to open windows, so ventilation and lighting are provided through a skylight, which allowed the creation of a small internal garden.  Neutral Portobello coating contrasts with the wood (Photo: Manuel Sá / Disclosure)

BATHROOM | The location of the new room made it impossible to open windows, so ventilation and lighting are provided through a skylight, which allowed the creation of a small internal garden. Neutral Portobello coating contrasts with the wood (Photo: Manuel Sá / Disclosure)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *