Contemporary Architecture and Solarium Mark the GGL House Project

Contemporary Architecture and Solarium Mark the GGL House Project

For those who identify with the elements that guide the construction of a sustainable architecture project, they will certainly fall in love with Casa GGL, located in the city of São Paulo.

The property, which was conceived for a young couple and built on a narrow and long plot of land, 10m x 30m, was fully planned and designed by Studio AG Arquitetura, in order to take advantage of all the scenic beauty, lighting and available space. Check out each created environment and get inspired!




1. The basement houses the garage and technical area of ​​the house.  Photo: Fernando Guerra FG+SG

1. The basement houses the garage and technical area of ​​the house. Photo: Fernando Guerra FG+SG

Photo: Viva Decora

The architecture of the residence that has 3 floors and a rooftop (roof) is a reinterpretation of traditional houses that have a structure with a gabled roof. The facade of the property is made of metal profiles coated on the front and back with a high pressure laminated plate that has great durability.

The basement houses the garage and technical area of ​​the house, while the ground floor receives the social area of ​​the house, including the living room, kitchen, dining room and the outdoor leisure area with gourmet space, vertical garden, sauna and elevated pool.



2. The GGL house is located in the city of São Paulo.  Photo: Fernando Guerra FG+SG

2. The GGL house is located in the city of São Paulo. Photo: Fernando Guerra FG+SG

Photo: Viva Decora

The internal social area houses the kitchen, service area, living and dining room with direct access to the garden. The internal social area, in particular, although it integrates most of the time with the external environment, has doors that run on rails, which brings privacy to the internal environments on event days.



3. The social area of ​​the house was created on the ground floor.  Photo: Fernando Guerra FG+SG

3. The social area of ​​the house was created on the ground floor. Photo: Fernando Guerra FG+SG

Photo: Viva Decora

Still in the external area, the elevated swimming pool was implanted in a mandatory setback of 1.50 m on one of the sides of the house. Aligned with the structure of the pool, we can highlight the large vertical garden with foliage that mixes sizes, shapes and textures.

It is worth mentioning that shrimp windows filter the natural light that enters the rooms that face the side, while the master suite overlooks the back garden.



4. The swimming pool was installed on one side of the property.  Photo: Fernando Guerra FG+SG

4. The swimming pool was installed on one side of the property. Photo: Fernando Guerra FG+SG

Photo: Viva Decora

The GGL house has large glass windows that allow the view and contemplation of the external environment.

All the interior design proposed for the property was thought under three spheres: functionality, comfort and beauty. Woody elements and furniture in neutral tones invade the space and bring a feeling of coziness. On the kitchen wall, above the counter, a special highlight: the cellar was created from the concrete of the wall itself (see photo 11).



5. Interior design is balanced on two points: beauty and comfort.  Photo: Fernando Guerra FG+SG

5. Interior design is balanced on two points: beauty and comfort. Photo: Fernando Guerra FG+SG

Photo: Viva Decora

Nature is also present inside the GGL house through a beautiful winter garden in the living room, further intensifying this cozy and fresh feeling in the environment.



6. The winter garden brings green into the environments.  Photo: Fernando Guerra FG+SG

6. The winter garden brings green into the environments. Photo: Fernando Guerra FG+SG

Photo: Viva Decora

The floating staircase that connects the first floor to the second stands out for its modern design. For those who don’t know, the floating staircase is endowed with that name when the steps are installed individually presenting a support point, which is given to the part fixed to the wall or anchored to a central metallic structure. In this particular project, the steps of the stairs are fixed to the wall, as shown in the image below.



7. Floating stairs give access to the intimate area.  Photo: Fernando Guerra FG+SG

7. Floating stairs give access to the intimate area. Photo: Fernando Guerra FG+SG

Photo: Viva Decora

On the second floor of the GGL house houses the intimate area of ​​the house, consisting of three suites and a living room. On this floor it is possible to come across tears in the ceiling that show the influence of natural light in the environments, which in addition to promoting energy savings also facilitate the cultivation of plants inside the property.



8. The second floor is formed by the intimate area composed of three suites and a living room.  Photo: Fernando Guerra FG+SG

8. The second floor is formed by the intimate area composed of three suites and a living room. Photo: Fernando Guerra FG+SG

Photo: Viva Decora

Finally, we have the hollow metal staircase that gives access from the second floor to the third and last floor of the property – the rooftop (roof). The skylights above the stairs allow natural light to enter the room.



9. The stairs leading to the solarium have skylights in the ceiling.  Photo: Fernando Guerra FG+SG

9. The stairs leading to the solarium have skylights in the ceiling. Photo: Fernando Guerra FG+SG

Photo: Viva Decora

At the rooftop (roof) a beautiful and cozy solarium was built, where both residents and visitors can enjoy the landscape around the property. In the space you can find several potted plants and giant and colorful puffs with waterproof fabric.



10. Plant pots and puffs with waterproof fabric decorate the solarium.  Photo: Fernando Guerra FG+SG

10. Plant pots and puffs with waterproof fabric decorate the solarium. Photo: Fernando Guerra FG+SG

Photo: Viva Decora

Check out some more images of the environments of the GGL house



11. Dining table with wooden design allows seating for eight people.  Photo: Fernando Guerra FG+SG

11. Dining table with wooden design allows seating for eight people. Photo: Fernando Guerra FG+SG

Photo: Viva Decora



12. Clean suite with wooden headboard.  Photo: Fernando Guerra FG+SG

12. Clean suite with wooden headboard. Photo: Fernando Guerra FG+SG

Photo: Viva Decora



13. Natural light invades the bathroom decor and brings a new perspective to the environment.  Photo: Fernando Guerra FG+SG

13. Natural light invades the bathroom decor and brings a new perspective to the environment. Photo: Fernando Guerra FG+SG

Photo: Viva Decora



14. The metallic gate brings a touch of sophistication to the entrance of the GGL house.  Photo: Fernando Guerra FG+SG

14. The metallic gate brings a touch of sophistication to the entrance of the GGL house. Photo: Fernando Guerra FG+SG

Photo: Viva Decora



15. The rooftop is one of the highlights of this architecture.  Photo: Fernando Guerra FG+SG

15. The rooftop is one of the highlights of this architecture. Photo: Fernando Guerra FG+SG

Photo: Viva Decora



16. The GGL house integrates perfectly with the surrounding landscaping.  Photo: Fernando Guerra FG+SG

16. The GGL house integrates perfectly with the surrounding landscaping. Photo: Fernando Guerra FG+SG

Photo: Viva Decora



17. The lighting project brings beauty, comfort and safety to the outdoor area.  Photo: Fernando Guerra FG+SG

17. The lighting project brings beauty, comfort and safety to the outdoor area. Photo: Fernando Guerra FG+SG

Photo: Viva Decora

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *