Sculptural staircase guide village house renovation – Home and Garden

Sculptural staircase guide village house renovation – Home and Garden

In addition to being decorative, the metallic staircase divides the social environments in the villa renovated by Studio AG.  In the decor, an armchair at the back by Carbono Design;  sofa by Clami Móveis;  and black coffee table by Sergio Rodrigues, at Dpot (Photo: Fran Parente / Disclosure)

LADDER | In addition to being decorative, the metallic staircase, made by Dix Metais, divides the social environments. In the decor, an armchair at the back by Carbono Design; sofa by Clami Móveis; and black coffee table by Sergio Rodrigues, at Dpot (Photo: Fran Parente / Disclosure)

The 1970s village house underwent a major renovation led by the Studio AG (@studioagarquitetura) to house the new owners, a young childless couple. The intervention involved the alteration of the entire structure, with several metallic reinforcements where before there were only walls to order the construction of 130 m², located in Vila Olímpia, São Paulo.

The biggest transformation was in the stairs, which used to be where today is a large linear piece of furniture with various functions. “It was a challenge, like a puzzle, but with excellent results, as we fit the stairs in the opposite direction, cutting the house in half, between the living room and TV, dining, kitchen and outdoor area”, explains the architect. Amanda Castropartner of Giovana Giosa in the office.

FACADE |  Metal panel with slats mimics all the doors of the project, such as the entrance (Photo: Fran Parente / Disclosure)

FACADE | Metal panel with slats, executed by Engecusto, mimics all the doors of the project, such as the entrance (Photo: Fran Parente / Disclosure)

INTEGRATION |  The large light wood furniture, designed by Studio AG and executed by Criar Marcenaria, occupies the entire length, giving integration and at the same time unity, in addition to gathering all the functional part of the house (Photo: Fran Parente / Disclosure)

INTEGRATION | The large maple wood furniture, designed by Studio AG and executed by Crie Marcenaria, occupies the entire length, providing integration and, at the same time, unity. Internally, the floor is made of granite; in the external area, fulget was used, both from Fujigran (Photo: Fran Parente / Disclosure)

The sculptural staircase, therefore, also adds the function of separating the rooms, opening space for the TV room and living room to become more defined. Aiming to give unity and continuity to the integrated environments, a linear piece of furniture designed by the architects houses the entire functional part of the house – living room, pantry, kitchen and outdoor gourmet area. “It is the great highlight of the project”, defines Giovana.

The minimalist decor was ideally suited to the scale of the house, which, according to the architects, because it is dry, requires little furniture and a cleaner, brighter and lighter look. For this, they thought of every detail, with the choice of light wood so as not to weigh down the environment, as well as the use of slatted metal panel to mimic all the doors of the project – both the entrance and the laundry and toilet on the patio. from the gourmet area.

Another detail is the use of two similar materials for the floor: granilite internally and fulget in the external areas. “To have the same materiality, but with appropriate functions”, explains Amanda.

KITCHEN |  In keeping with the minimalist decor, the white-finished cabinets in the kitchen and gourmet area are integrated into the large wooden furniture.  The two environments that can be separated by closing the glass door (Photo: Fran Parente / Disclosure)

KITCHEN | To follow the minimalist decor, the cabinets with white MDF finish in the kitchen and the gourmet area are integrated with the large maple wood furniture. The two environments that can be separated by closing the glass door (Photo: Fran Parente / Disclosure)

DINING ROOM |  Separated by the stairs, the dining room has a table designed by Studio AG, which received chairs from Artesian Moveis.  Dimlux pantograph luminaires (Photo: Fran Parente / Disclosure)

DINING ROOM | Separated by the stairs, the dining room has a table designed by Studio AG, which received chairs from Artesian Moveis. Dimlux pantograph luminaires (Photo: Fran Parente / Disclosure)

In furniture, the choice was mainly made of wooden pieces to help warm the environment, whose main materials are granite floors, metal panels and stairs. Also noteworthy are the Brazilian designers and the works of art scattered around the house, as well as the dining table lamps.

“They are pantographic on purpose to be moved according to the use of the residents, as in a slightly larger reception, where they can turn the table and raise the lamps for this space to be fully used”, explains Giovana.

GOURMET AREA |  The external environment received a slatted panel that mimics the bathroom and laundry doors.  Sofa by Carlos Camargo with Quaker fabric (Photo: Fran Parente / Publicity)

GOURMET AREA | The external environment, with the right to a gas barbecue, by Dinoxx, received a slatted panel that mimics the doors of the bathroom and laundry. Sofa by Carlos Camargo with Quaker fabric (Photo: Fran Parente / Publicity)

ROOM |  Clean, the room has a bed and headboard designed by Studio AG and executed by Crie Móveis.  Curtains by Hilda Decorações (Photo: Fran Parente / Publicity)

ROOM | Clean, the room has a bed and headboard designed by Studio AG and executed by Crie Móveis. Curtains by Hilda Decorações (Photo: Fran Parente / Publicity)

BATHROOM |  The minimalist style of the Studio AG project continues in the bathroom, where white coatings are mixed with wood (Photo: Fran Parente / Disclosure)

BATHROOM | The minimalist style of the Studio AG project continues in the bathroom, where white coatings are mixed with wood (Photo: Fran Parente / Disclosure)

Share if you liked the post

Leave a Comment

Your email address will not be published.